Waar zijn we goed in?

We zijn een school die jou klaarstoomt voor de 21e eeuw. Dat doen we op allerlei manieren. Hieronder lees je meer over hoe we dat doen en waar we goed in zijn.

Met de Mondriaanuren spelen we in op wat jij als leerling nodig hebt om goed te kunnen leren. Je hebt twee Mondriaanuren per week (schoolbreed) in vier blokken van ongeveer tien weken per jaar. Tijdens deze uren werk je aan een vak dat je zelf gekozen hebt. Dat kunnen ook verschillende vakken zijn. We hebben een hele lijst vakken of modules om uit te kiezen. Je bepaalt zelf of je extra begeleiding wilt voor een vak dat je moeilijk vindt, of dat je juist meer wilt leren over een (nieuw) vak dat je interessant vindt, zoals Cambridge Engels. Je mentor helpt je eventueel bij je keuze.

Op het Mondriaan College werken we met BYOD (Bring Your Own Device). Aan het begin van de brugklas kan je via school je eigen tablet kopen. Je neemt je tablet elke dag mee naar school om ermee te werken. Je kunt je tablet voor allerlei verschillende dingen gebruiken, zoals het typen van verslagen, skypen met scholen in het buitenland, oefeningen doen, mindmappen en toetsen maken. We werken ook met games, quizzen en spelvormen als hulpmiddel om te leren. Het is je eigen apparaat waar je ook gebruik voor allerlei andere zaken gebruik van kunt maken. Daarom valt het ook niet onder de gratis leermiddelen, evenmin als een atlas, een rekenmachine of andere hiermee vergelijkbare zaken. SOMtoday is je digitale contactomgeving met school. Alle werkwijzers, je huiswerk, berichten van je mentor of docenten kun je hier vinden. Ouders kunnen hier ook op inloggen. Je kunt met je tablet leren waar en wanneer je wilt. Dit geeft je meer vrijheid en zelfstandigheid. Het is niet zo dat boeken helemaal verdwijnen! We kijken per vak en per onderdeel wat we digitaal kunnen doen en we bewaken daarbij altijd de juiste balans.

We werken naar onderwijsbehoefte ofwel WNO. We bekijken per leerling op welke vlakken hij/zij extra aandacht nodig heeft. Dat kan zijn op het gebied van structuur, persoonlijke aandacht, extra begeleiding of faciliteiten, zoals ClaroRead bij dyslexie. Tijdens leerlingbesprekingen met het kernteam (docenten die aan een klas lesgeven) worden de resultaten en behoeften van leerlingen regelmatig besproken. De communicatielijnen tussen school, ouders en leerlingen zijn kort. Zo houden wij de vinger aan de pols. Jij wordt echt gezien. Jouw welzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Je mentor speelt daarbij een belangrijke rol. Elke maand stuurt je mentor een mentormail naar alle ouders en leerlingen van de mentorklas. Hierin staan weetjes, afspraken en nieuwtjes die met je klas te maken hebben. Zo blijven je ouders goed op de hoogte van wat er speelt.

Onze school is heel actief met communicatie via social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Omdat we werken met BYOD, sluit dit goed aan bij ons onderwijs. We zetten social media bijvoorbeeld in tijdens onze lessen Nederlands. Nieuwsberichten en wetenswaardigheden plaatsen we op onze website en op social media. Dringende berichten ontvangen je ouders en jij altijd via de administratie van onze school. Bovendien ontvang je elke maand van jouw mentor een persoonlijke mentormail.