Kunstproject R.E.S.P.E.K.

5 juli 2017

Leerlingen van locatie ZuidWest vangen tijdsgeest tijdens Jan Cunen in de Stad

Van 1 juni tot en met 16 juli is tijdens ‘Jan Cunen in de stad’ op verschillende locaties in het centrum van Oss werk van eerste- en tweedejaars leerlingen van Het Hooghuis locatie ZuidWest te zien. Het is het eindresultaat van een grootschalig kunsteducatie-project in samenwerking met Museum Jan Cunen. De werken geven allemaal een tijdsbeeld van het Oss van nu.

Gamende pizza’s, persoonlijke portretten en snapchatselfies. Zomaar een greep uit wat er te zien is tijdens ‘Jan Cunen in de Stad’. De werken geven allemaal een tijdsbeeld van het Oss van nu. Wat is er uniek aan Oss? En wat is er uniek aan jou? Voor inspiratie bezochten alle leerlingen in Museum Jan Cunen de tentoonstelling Smaak & Identiteit - Habets en De Vries verbeelden Oss, van Erik Habets en Rieneke de Vries. Op uitnodiging van Museum Jan Cunen zijn deze kunstenaars een dialoog aangegaan met jongeren en ouderen en hebben zij zich laten inspireren door verhalen uit en over Oss. Deze verhalen hebben zij omgezet in hun eigen artistieke beeldtaal. Centraal stond de vraag: “Wat moet er over 50 jaar bewaard worden van nu?” Na het museumbezoek maakten de leerlingen op school onder begeleiding van hun docenten Beeldende Vorming en kunstenaars bijzondere kunstwerken over zichzelf en deze tijd. Dit alles gebeurde aan de hand van vier thema’s: eten, humor, uiterlijk en eigen mening. 

Bewaren tot 2067
Uiteraard willen we alle prachtige kunstwerken ook daadwerkelijk 50 jaar gaan bewaren, zodat we in 2067 kunnen zien: ‘wat was het Oss van 2017?’ Het Stadsarchief Oss is hiervoor natuurlijk de beste plek. Op 11 juli zal daarom het tijdschrift officieel overhandigd worden aan het Stadsarchief, zodat hij het archief in kan.

Lancering tijdschrift R.E.S.P.E.K.
De lancering van het tijdschrift R.E.S.P.E.K. is op dinsdag 11 juli om 12.00 bij het Stadsarchief Oss (in de bibliotheek Oss). Dit tijdschrift vol blauwe cavia’s, gamende pizza’s en persoonlijke portretten is het eindresultaat van een grootschalig vmbo-project van Het Hooghuis en Museum Jan Cunen. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar alissadejonge@museumjancunen.nl.

Vanaf 12 juli is het magazine te koop bij de VVV, de museumwinkel van Museum Jan Cunen en Kees Kroket.

Check hier een leuk item van D-TV! De regionale omroep interviewde o.a. een aantal creatieve leerlingen! 

leerlingwerken