Samenwerking Het Hooghuis en Kentalis Compas College

4 september 2017

Leerlingen met en zonder taalontwikkelingsstoornis samen op één school  
Leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) van Kentalis Compas zijn dit schooljaar gestart op de nieuwe praktijkschool De Singel van Het Hooghuis. Door meer samenwerking tussen Kentalis en Het Hooghuis volgen nu alle leerlingen met TOS uit Oss en omgeving onderwijs op een gewone middelbare school.

Op woensdag 6 september 2017 wordt deze samenwerking tussen Kentalis, Hooghuis en gemeente Oss officieel bekrachtigd. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats met leerlingen van Kentalis en Het Hooghuis, de directie van beide scholen en met wethouder Kees van Geffen. 

Alle vormen van onderwijs ondersteuning
Vanaf 2016 volgen leerlingen met TOS van Kentalis Compas uit Sint-Michielsgestel grotendeels reguliere lessen op Het Hooghuis. Ze krijgen daarbij ondersteuning vanuit Kentalis. Deze ondersteuning, ook wel het lichte en medium arrangement genoemd, wordt gegeven op verschillende locaties van Het Hooghuis. Bij de nieuwe praktijkschool krijgen ook leerlingen les die volledig speciaal onderwijs (het intensieve arrangement) nodig hebben. Zo kunnen alle leerlingen met TOS in Oss en omstreken onderwijs volgen in het reguliere voortgezet onderwijs. 

Voordelen
De gemeente Oss juicht het samengaan van Het Hooghuis en Kentalis toe vanuit de wens voor passend onderwijs voor iedereen en dat zo dicht mogelijk bij huis. De samenwerking heeft veel voordelen. Leerlingen met TOS kunnen naar een ‘gewone’ school met bijbehorende ontwikkelingsmogelijkheden. Ook ontmoeten leerlingen van beide scholen elkaar dagelijks. Ze treffen elkaar op het ‘dorpsplein; het hart van de praktijkafdelingen. Daaromheen is er onder andere een winkel, een garagebedrijf, een groenbedrijf en een kapsalon. Zo zijn er in de nieuwe school alle sectoren van de arbeidsmarkt terug te vinden. Ook voor leerkrachten zijn er voordelen. Medewerkers van Het Hooghuis leren van de specifieke kennis van Kentalismedewerkers en kunnen deze ook gebruiken voor andere leerlingen.

Eigentijdse school
Het nieuwe schoolgebouw  is op 6 juli geopend voor leerlingen en ouders. Het is een eigentijdse school met 14 praktijkgerichte ruimtes, 12 ruime theorielokalen 2 goed toegeruste computerlokalen en veel aandacht voor verbinding met arbeidsmarkt; zowel voor leerlingen van Het Hooghuis als Kentalis een uitstekende omgeving om arbeidsvaardigheden en competenties te ontwikkelen én om straks goed voorbereid aan een baan te beginnen.

Hooghuis De Singel rechts LR