Verslag ouderinformatieavond 'Frisse Start' 2018

1 februari 2018

Op maandag 29 januari vond er een ouderinformatieavond plaats op het Mondriaan College. Ouders van eerstejaarsleerlingen van alle scholen van Het Hooghuis waren daarvoor uitgenodigd. De organisatie van deze avond was in handen van de GGD. Wij willen hen hartelijk danken voor deze interactieve bijeenkomst. Via een aantal ouders/verzorgers kregen we de vraag of er een verslag en informatiemateriaal zou zijn. Bij deze: 

Verzorgd door: Anja Sijbranda, GGD.
Aanwezig:  Ongeveer 120 ouders van eerstejaars leerlingen
Tevens aanwezig: informatiestands vanuit de CJG en Novadic Kentron

FRISSE START, een ouderavond voor brugklasouders
De ouderavond is een onderdeel van het thema Roken, Alcohol, Drugs, waar Hooghuis breed aandacht aan wordt besteed via de Gezonde School werkwijze. Waarom juist de brugklas zult u zich afvragen? Die drinken en roken toch nog niet? Nee, en dat willen we zo lang mogelijk zo houden! De sociale norm van brugklasleerlingen is overwegend negatief als het gaat over roken, alcohol en drugs. Maar die sociale norm kantelt gedurende het 1ste jaar naar meer positief. We zien tussen het 12de  en 13de  jaar een geringe toename in gebruik. Juist in deze leeftijdsfase is dus van belang dat ouders hier in de opvoeding aandacht aan besteden en in gesprek gaan met hun zoon of dochter.

Een belangrijk onderdeel is de betrokkenheid van ouders
Ouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding, juist als het gaat om regels over alcohol-roken-drugs. Dat opvoeden valt soms echt niet mee. Dat is een hele klus en wanneer doe je het nu goed. De ene puber is de andere niet. De ouderavond is bedoeld om al deze ouders extra te ondersteunen door informatie te geven over o.a. de werking van het puberbrein. “Oh, daarom doet hij zoals hij doet!” Door uitleg te geven over het puberbrein krijgen ouders meer begrip voor hun puberkind en meer begrip betekent geeft meer “grip” in de opvoeding.

Ook het belang van een positief zelfbeeld is besproken
Een positief zelfbeeld zorgt ervoor dat een puber beter kan uitzoeken en kiezen wie of wat hij/zij uiteindelijk wil zijn. Met een positiever zelfbeeld is hij/zij beter in staat om de eigen grenzen aan te geven en dus minder beïnvloedbaar voor 'slechte' invloeden of groepsdruk. Een puber durft naarmate hij meer zelfvertrouwen krijgt meer afstand te nemen van meningen en opvattingen waar hij het niet mee eens is. Ook blijkt dat pubers met een positief zelfbeeld beter in staat zijn de eigen identiteit te vormen. Maar wat is de dagelijkse praktijk? Als ouder reageer je al snel op gedrag waar je last van hebt. Voor je het in de gaten hebt ben je over en weer aan het vitten en 'vergeet' je het goede gedrag van je puber te benoemen en daarover complimenten te geven. Vergeet niet om ook je puber eens een stevig compliment te geven. Daar is hij uitermate gevoelig voor in de puberteit. 

“Een puber wordt niet ouder dan de dag van morgen”
Pubers kunnen dus niet goed lange termijn denken en dus niet de gevolgen overzien van hun gedrag. Dat betekent dat ouders de rol van de prefrontale cortex moeten overnemen. De prefrontale cortex is het besturingssysteem dat pas als laatste klaar is. De ouders die aanwezig waren weten dit.

Wat is een puber?
Metafoor: “een prachtig mooie nieuwe rode Ferrari met alles erop en eraan. Met heel veel snufjes links en rechts die gaandeweg nog ontdekt gaan worden. Een gaspedaal dat uitnodigt om regelmatig (veel) te diep in te drukken. Wat alleen nog niet goed werkt is de stuurinrichting en de rem! De auto stuurt niet goed! Daardoor hebben ze kans om zomaar van de weg te geraken. Soms alleen even in de berm maar ook weleens rigoureuzer.” Ouders zijn ervoor om pubers  te helpen om op de weg te blijven rijden en pubers in de loop van de tijd  zelf steeds beter gaan sturen.  Ouders zijn als het ware het stuur en rem en laten af en toe hun kinderen een klein beetje uit de bocht vliegen, maar zeker niet drie dubbel over de kop in de sloot belanden..

Paar tips voor ouders
Maak samen goede regels. Maak  de afspraak van NIX18. Bied structuur en grenzen. Geef het goede voorbeeld. Ken de vriendengroep van uw kind.  Praat met andere ouders. Maak afspraken met andere ouders.

Bespreek het op tijd. Voor de ouders die aanwezig waren is deze tip nu aan de orde….

Voor ouders die als vervolg op deze avond in een kleinere groep nog eens willen doorpraten over de praktische kanten in de opvoeding van pubers, zijn er twee vervolgworkshops gepland in samenwerking met het CJG (Kerkstraat 13, Oss) en Novadic Kentron:

Maandag 12 maart: Jongeren & Alcohol, verzorgd door Anja Sijbranda, GGD HvB

Maandag 19 maart: Jongeren & Uitgaansdrugs, verzorgd door Patrick van Zon, Novadic Kentron.

Aanmelden kan via de site van het CJG Maasland:
http://www.centrumjeugdengezin-maasland.nl/lezingen.jsp
http://www.centrumjeugdengezin-maasland.nl/lezingen.jsp?id=63

Check deze website voor o.a. tips voor gezonde eetgewoonten. 
Tevens is hieronder de presentatie te downloaden die maandag 29 januari werd gegeven. 

Presentatie Frisse Start 2018