Passend onderwijs

Passend onderwijs
Extra ondersteuning bieden we natuurlijk al heel lang op al onze Hooghuisscholen. Ook konden leerlingen op Den Bongerd terecht voor intensievere begeleiding. Met ingang van komend schooljaar gaat dat laatste veranderen. Vanuit groep 8 gaan leerlingen niet meer naar Den Bongerd, maar krijgen ze extra begeleiding op hun eigen school. Dit noemen we passend onderwijs. 

Begeleiding op de eigen school
We vinden het heel belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan in hun eigen buurt en dat ze op hun eigen school de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Binnen Het Hooghuis zorgen we daar met alle locaties samen voor. Op twee verschillende manieren bieden we onze leerlingen extra begeleiding; door middel van trajectvoorziening en in koersklassen.

Trajectvoorziening
Trajectvoorziening is een verzamelnaam voor alle extra begeleiding die je op school kunt krijgen, terwijl je in een gewone klas zit en met je gewone lessen meedoet. Die ‘trajecten’ worden afgestemd op wat jij nodig hebt (maatwerk). De begeleiding kan kort of lang duren. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt met jou en je ouders.  

Koersklas
Een koersklas heeft als doelstelling om je tijdelijk en intensief te ondersteunen in een kleinschalige setting, waardoor je daarna verdergaat in je reguliere klas. Daarom is het van belang dat jij je aanmeldt op de school waar jouw voorkeur naar uit gaat. Na je aanmelding wordt samen met jou, je ouders en een team van specialisten jouw ondersteuningsvraag bekeken. Samen bespreken we wat de beste ondersteuning is die bij jou past. Dat zou trajectvoorziening of een koersklas kunnen zijn. Koersklassen zijn er op verschillende leerniveaus en je vindt ze op verschillende scholen van Het Hooghuis (Mondriaan College, ZuidWest en Stadion).

Zolang als nodig extra hulp
Of je nu trajectbegeleiding volgt of in een koersklas zit, we streven er altijd naar om jou zo te begeleiden dat je na een tijdje weer zonder extra hulp kunt deelnemen aan de lessen in een gewone klas. Natuurlijk krijg je extra ondersteuning zodra en zolang je die nodig hebt, want we vinden het vooral belangrijk dat je je fijn voelt op school en dat het goed met je gaat. 

Kentalis Compas College
Het Hooghuis werkt ook nauw samen met het Kentalis Compas College. Dit is een school voor kinderen die doof of slechthorend zijn, of spraakproblemen en/of taalproblemen hebben. Deze leerlingen krijgen begeleiding van Kentalis, maar volgen les op een Hooghuislocatie.

Aanmelding middelbare school
Wanneer jij, je ouders en je basisschool het idee hebben dat je extra begeleiding nodig hebt in de brugklas, dan kun je dat aangeven bij aanmelding op de middelbare school van jouw keuze. Samen met je toekomstige school bekijken jullie dan welke begeleiding het beste zal zijn voor jou. Zo zorgen we samen voor een goede start!

Voor vragen kun je terecht bij de zorgcoördinatoren van de school waar je graag naartoe wilt:     

De Singel: Maartje Vugts-Cuppen m.vugts@hethooghuis.nl
ZuidWest: Kathleen van der Loop k.vanderloop@hethooghuis.nl
Stadion: Esther Raemaekers e.raemaekers@hethooghuis.nl
Heesch: Sandra van den Heuvel s.vandenheuvel@hethooghuis.nl 
Mondriaan: Sarah Molenkamp s.molenkamp@hethooghuis.nl
TBL: Norah van Velthoven-Molenkamp n.molenkamp@hethooghuis.nl

Check hieronder voorbeelden van passend onderwijs & de video over passend onderwijs!

Passend onderwijs - voorbeelden