Opleidingen

Onderwijs op Het Hooghuis

Het onderwijs is op iedere school van Het Hooghuis opgebouwd uit de volgende onderdelen:

- Basisprogramma: dit zijn de gewone vakken die je nodig hebt om je diploma te halen. Dit programma is voor iedere leerling vrijwel gelijk.
- Loopbaanoriƫntatie: hiermee helpen we je een beeld te vormen van wat je in de toekomst wilt gaan doen (studie en/of beroep). We zorgen voor een goede aansluiting op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt. Loopbaanoriƫntatie is onderdeel van je basisprogramma.
- Instapprogramma: als het nog niet duidelijk is welk onderwijsniveau het beste bij je past, kom je in een dakpanklas. Dit is een klas tussen twee niveaus in, bijvoorbeeld vmbo-t/havo. Je volgt een instapprogramma dat je helpt het voor jou juiste niveau te bereiken.
- Extra programma: een pakket dat toegespitst is op jouw ontwikkeling en dat recht doet aan jouw talenten. Voorbeelden hiervan zijn Maatwerk, Talententijd, Masterclasses en X-Plore.
- Doorstroomprogramma: om je goed voor te bereiden op een mogelijke doorstroom naar een bovenliggende opleiding.

Bekijk het precieze onderwijsaanbod van al onze locaties in het onderstaande filmpje. Hierin vertellen twee leerlingen je alles over de verschillende locaties van Het Hooghuis en hoe je bij Het Hooghuis je eigen toekomst in kunt kleuren.

Hieronder lees je meer over de verschillende onderwijsvormen, inclusief de dakpanklassen. Kijk op de website van elke locatie voor uitgebreidere informatie.
Filmpje Het Hooghuis

Praktijkonderwijs

IMG 6165
Praktijkonderwijs leidt toe naar werk en wordt aangeboden op De Singel. Je leert nieuwe dingen door ze in de praktijk te doen. Natuurlijk krijg je ook reken- en taalles, maar op je eigen niveau. Je leert de vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen werken en leven. Samen ontwikkelen we je talenten. Bij De Singel halen we jouw sterke kanten naar boven.

De theorielessen worden gekoppeld aan de praktijklessen en stages. Je krijgt extra begeleiding als dat nodig is. Na de 5-jarige opleiding in het praktijkonderwijs ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Als je het wilt en kunt, heb je ook de mogelijkheid om verder te leren op een ROC.
De Singel

Vmbo

untitled-8066
Het Hooghuis biedt op verschillende locaties vmbo aan. Het vmbo kent verschillende leerwegen. (Download het formulier hieronder voor meer informatie over de verschillende leerwegen.) Het vmbo duurt vier jaar en is gericht op doorstroming naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of havo. Het vmbo wordt aangeboden op Locatie Stadion, Locatie ZuidWest en Locatie Heesch.

Met de volgende adviezen kun je geplaatst worden in de dakpanklas vmbo-t/havo:
- vmbo-t met aanvullend advies vmbo-t/havo
- havo met aanvullend advies vmbo-t/havo

Je vindt de dakpanklas vmbo-t/havo op Locatie Mondriaan College.
Verschillende leerwegen vmbo

Havo

 MG 9705
Het havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar. Het is een voorbereiding op het hbo (hoger beroepsonderwijs), zoals bijvoorbeeld de hotelschool, de Avans Hogeschool in Den Bosch of de HAN in Arnhem of Nijmegen. Ook kun je met het havo-diploma doorstromen naar het vwo. Havo wordt aangeboden op Locatie Mondriaan College.

Met de volgende adviezen kun je geplaatst worden in de dakpanklas havo/vwo:
- havo met aanvullend advies havo/vwo
- vwo met aanvullend advies havo/vwo

Je vindt deze dakpanklas op Locatie TBL. Mocht gaandeweg blijken dat havo het juiste niveau is voor jou, dan kun je op Locatie TBL blijven en daar je havo-diploma halen.
Locatie Mondriaan College

Vwo

_DSC2117.jpg
Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar. Het leidt op voor een vervolgstudie aan de universiteit. Met een vwo-diploma kun je ook naar het hbo. Bij het vwo heb je atheneum en gymnasium. Op het gymnasium krijg je ook les in de klassieke talen Latijn en Grieks. Je leert bij de klassieke talen op een gestructureerde manier met teksten omgaan. Dit helpt je om ingewikkelde teksten beter te begrijpen. Je leert over de oude Grieken en Romeinen, die aan de basis stonden van onze cultuur. Vwo wordt aangeboden op Locatie TBL.

Met de volgende adviezen kun je geplaatst worden in de dakpanklas havo/vwo op Locatie TBL:
- havo met aanvullend advies havo/vwo
- vwo met aanvullend advies havo/vwo
Locatie TBL