Wereldburger

We schenken al jarenlang structureel aandacht aan De Gezonde School. In 2018 schenken we daar op een bijzondere manier nog meer aandacht aan. Er is een duurzaam lesprogramma over voedselvernieuwing bedacht. Maar wat is Wereldburger precies? En hoe komt zo’n lesprogramma tot stand? Dat lees je hieronder.

Goede voeding is belangrijk om te presteren. Daarnaast zien we het als onze plicht om leerlingen bewust te maken van de noodzaak van voedselvernieuwing. Daarom bedenken we allerlei initiatieven in en buiten onze lessen.

Duurzaamheidsproject

In het voorjaar van 2017 benaderde de gemeente Oss Het Hooghuis met de vraag of wij ons met een duurzaamheidsproject aan het We Are Food-jaar wilden committeren. Dat zagen we zeker zitten. Vervolgens groeide een wild plan – dat we samen bedachten met Circa Twee, een creatief bureau uit Megen – in korte tijd uit tot een compleet lesprogramma.

We stelden onszelf de vraag: hoe kunnen we onze 5000 leerlingen bewust maken van gezond eten én tegelijkertijd kennis laten maken met andere eetculturen? Zo is Wereldburger ontstaan: een digitaal en actief lesprogramma over voedselvernieuwing. Daarmee maken leerlingen vanuit hun eigen belevingswereld kennis met dit belangrijke duurzaamheidsthema.

Het initiatief viel ook buiten de eigen schooldeuren in de smaak. De jury van We Are Food koos Wereldburger zelfs tot een van de tien Brabantse Keukens. Dat zijn allemaal initiatieven die op hun eigen manier werken aan innovatieve oplossingen in de voedselketen.

Wereldburger

Hoe het werkt? Leerlingen bedenken in hun eigen mobiele webapplicatie een unieke Wereldburger. Tijdens het project ontdekken ze ingrediënten uit de hele wereld en maken ze kennis met gezonde voeding. Daarbij komen ze er bijvoorbeeld ook achter hoe producten groeien en welke smaken goed met elkaar combineren. Zo verdiepen ze zich in voedselprocessen én in elkaars culturen.

Uiteindelijk stellen leerlingen hun eigen, unieke burger digitaal samen. Uit al die creaties selecteren we de drie beste burgers. En in de finale tijdens Oss4GlobalGoals (op 16 juni) maken we de grote winnaar bekend. Die Wereldburger komt daadwerkelijk in productie en verschijnt bovendien op de kaart in lokale winkels en restaurants.

Samenwerking

Wereldburger brengt gezondheid, culturele diversiteit en duurzaamheid op een unieke manier samen. Maar het brengt nog veel méér teweeg. Dit hele project is een perfect voorbeeld van waar intensieve samenwerkingen tussen onderwijs, ondernemers en overheid toe kunnen leiden. Het is een verbindend Oss’ project waarmee we samen zóveel meer bereiken dan afzonderlijk van elkaar.

Voor een internationaal gezelschap in Valencia sprak burgemeester Wobine Buijs op Wereldvoedseldag zelfs over het project. Dat is natuurlijk hartstikke bijzonder en maakt ons enorm trots. Hopelijk omarmen anderen scholen en gemeenten dit initiatief ook en wordt Wereldburger straks een jaarlijks terugkerend project in heel Nederland.