In het spotlicht: Merel Broeksteeg

Als je heel veel bezig bent met je favoriete sport, heb je dan nog wel voldoende tijd voor school? Merel Broeksteeg vertelt daar meer over in dit interview. Zij combineert school met haar passie: volleybal. Het draait in de praktijk vooral om het vinden van de juiste balans tussen sporten, school en haar vrienden. Daardoor heeft Merel de afgelopen jaren ook veel over zichzelf geleerd. Lees haar verhaal hieronder.

Merel Broeksteeg, 17 jaar
TBL, 5 vwo
Passie: Volleyballen

Wanneer ben je begonnen met volleyballen?
Toen ik vijf jaar oud was. Eerst turnde ik, maar dat vond ik niet leuk. Allebei mijn ouders volleyballen en toen zij vroegen of ik dat misschien ook wilde gaan doen, heb ik het geprobeerd. Ik ben er nooit meer mee gestopt!

Hoe vaak ben je ermee bezig?
Dit schooljaar wat minder dan voorgaande jaren, omdat ik in 5 vwo meer tijd nodig heb voor school. Ik train nu 3 keer per week bij dames 3 en 4 in Nijmegen, bij volleybalvereniging VoCASA. Elke zaterdag speel ik een wedstrijd. Hiervoor volleyde ik alle dagen van de week, behalve op woensdag.*

* Helaas kan door Corona het sporten niet doorgaan zoals we gewend zijn. Gelukkig hebben ze bij VoCASA een heel leuke en creatieve oplossing gevonden om toch te kunnen trainen. Twee keer per week wordt er door een trainer een online workout gegeven via Zoom. Alleen de teams van de dames en de heren kunnen daaraan meedoen. Zo blijven we toch met zijn allen in beweging! Ook heeft de club geregeld dat er beachvolleybaltrainingen komen. 

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik in de selectie heb gespeeld en vorig jaar heb meegedaan aan de United World Games in Oostenrijk. Ik ben competitief ingesteld; ik vind het heel leuk om wedstrijden te spelen. Helaas kun je nu geen selectie meer spelen in Nijmegen; daar zijn ze mee gestopt. Daarvoor zou ik nu naar Apeldoorn moeten, maar dat is te ver weg. Wel doe ik binnenkort mee aan het Nederlands kampioenschap.

“Het mooie van teamsport is dat je beter wordt dankzij je teamgenoten. Je versterkt elkaar!”

 

Krijg je voor je passie ondersteuning vanuit school?
Zeker! Dankzij de topsportregeling kan mijn rooster worden aangepast als dat nodig is voor trainingen of belangrijke wedstrijden. Zelfs in de toetsweek houden ze daar rekening mee.

Hoe heeft je passie jouw ontwikkeling als mens beïnvloed?
Door het intensieve volleyballen heb ik een goed doorzettingsvermogen ontwikkeld. Het mooie van teamsport is dat je beter wordt dankzij je teamgenoten. Je versterkt elkaar. Ook heb ik geleerd keuzes te maken. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen sport, schoolwerk en vrienden. Voor mijn sport moet ik bijvoorbeeld weleens een feestje afzeggen, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn vrienden niet belangrijk vind. Ik volleybal dit schooljaar bewust minder (al mis ik het vele volleyen), omdat ik graag mijn vwo-diploma wil halen.

Wat zijn je toekomstdromen?
Ik weet nu beter wat ik wil in de toekomst. Ik wil gaan studeren, daarna een goede baan vinden en ondertussen doorgaan met volleyballen. Ik zal altijd proberen daar zo goed mogelijk in te worden, maar wel op zo’n manier dat ik er plezier in blijf houden.

In het spotlicht: leerlingen en medewerkers van Het Hooghuis. 
In elke editie vertellen leerlingen en medewerkers van Het Hooghuis vol enthousiasme over hun passie én hun ervaringen op school. Hoewel hun interesses, leeftijden en achtergronden verschillen, hebben ze één ding gemeen: ze worden gedreven door een passie die hun leven kleurt. Deze mensen zetten we hier in het spotlicht. Elk verhaal is uniek, maar samen maken onze leerlingen en medewerkers Het Hooghuis en daar zijn we trots op!