Opening rotonde met gebogen zwaard in Oss

De afgelopen maanden zijn leerlingen van Het Hooghuis druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de officiële opening van de rotonde met het gebogen zwaard in Oss. Leerlingen van Techniek zorgden voor de prachtige vuurkar en het nagemaakte zwaard. Ook verzorgden zij de techniek tijdens de voorstelling. Leerlingen van Theater hielden zich bezig met de muziek, de teksten en het maken van de dansvoorstelling.

Op maandag 7 januari werd de rotonde officieel geopend. Leerling Anne de Blouwe uit 4Kdp3 locatie ZuidWest vertelt hierover: ‘Alle leerlingen die meewerkten kwamen om 17.00 uur bij elkaar om samen te eten. Daarna begon het echte werk. Tijd voor de kleding, de grime en het opwarmen van de spieren. De vuurpistolen werden getest en de fakkels gingen aan. Iedereen was een beetje gespannen, maar er hing toch een gezellige sfeer.

Om 19.00 uur mochten we beginnen met lopen. Eerst gingen we de hele rotonde rond, zodat iedereen alles goed kon zien. Daarna liepen we steeds een kwart en stonden we stil. Er werd van alles verteld over het zwaard en over Oss. Bij het laatste kwart voerden drie leerlingen een dans uit. Ook dat zag er geweldig uit!

Ik heb van begin tot eind genoten van dit project. Voor het eerst was ik bezig met mijn keuzevak én met een stukje geschiedenis. Telkens als ik nu over de rotonde met het zwaard rijd, denk ik aan deze geweldige avond. Ik hoop dat meer Ossenaren dat doen!’

Foto’s: Gemeente Oss, René Nelissen