Tony ontvangt als eerste leerling van ZuidWest een praktijkverklaring!

Een interview met Tony, Tonja (teamleider leerwerktraject ZuidWest), Denise (leerwerktraject docent) en Peter (leerwerktraject docent) en de moeder van Tony. 

Hij houdt niet van stilzitten, wél van aanpakken. Tony Netten (16) is de allereerste leerling van Het Hooghuis ZuidWest die een praktijkverklaring heeft behaald. En daar is hij terecht trots op. Met die verklaring op zak sluit hij zijn stageperiode bij bouwbedrijf Reuvers succesvol af. Maar dit is nog maar het begin: vanaf september start Tony met de BBL-opleiding Bouw, Wonen en Onderhoud op het Koning Willem I College. En blijft hij gewoon bij Reuvers werken. 

Tony, wil je ons iets vertellen over jouw tijd op Het Hooghuis? 

Tony: “Ik ben gestart op Het Hooghuis Stadion. Ik kwam mijn schooltijd wel oké door, maar ik heb wel bewust de keuze gemaakt om naar ZuidWest te gaan, omdat ik meer met mijn handen wilde doen. Ik wist dat er op ZuidWest veel in de praktijk gewerkt werd en dat je hier uitzicht had op meer stagelopen.” 

In het derde leerjaar begon Tony aan het leerwerktraject (LWT) bij ZuidWest. Hij startte met twee dagen stage per week bij bouwbedrijf Reuvers. Tony: “Ik kwam terecht op de afdeling glaszetten. Daar ben ik nooit meer weggegaan omdat ik het naar mijn zin heb. Ik heb ontdekt dat glaszetten echt mijn ding is. Je bent lekker de hele tijd bezig. Ook vind ik het heel leuk om met mijn collega’s samen te werken. De sfeer op de werkvloer is super.”  

Dat Tony er zijn plek gevonden heeft, blijkt ook uit het vertrouwen dat hij krijgt op de werkvloer. “Ik word regelmatig gevraagd om even bij een andere afdeling te helpen. Ze vertrouwen me gewoon. Dat voelt goed.” 

Hoe is de keuze voor Tony’s route naar een praktijkverklaring ontstaan? 

Zijn motivatie om meer te werken bleef groeien. Tony wist al dat hij richting mbo wilde, dus waarom zou hij niet nóg meer stagelopen? Daarop besloot het team van ZuidWest te zoeken naar maatwerk. Tonja: “We wilden Tony helpen om het jaar goed door te komen én met plezier naar school te gaan. Toen zijn we op zoek gegaan naar maatwerk. De praktijkverklaring bestond al in het praktijkonderwijs en speciaal voortgezet onderwijs. Maar op het vmbo zijn er ook steeds meer jongeren die het met een standaard leerwerktraject niet redden, en die juist meer stage willen. Daarom besloten we om mee te doen aan de pilot praktijkverklaring.”  

Denise vult daarop aan: “Tony wilde graag naar mbo-1. Dus we wilden een opbouwende stage voor hem inbouwen. En toen kwam het bericht over de pilot. Dat sloot precies aan bij wat Tony nodig had. Zo konden we zijn ontwikkeling niet alleen ondersteunen, maar ook officieel erkennen.” 

Wat houdt zo’n praktijkverklaring precies in? 

Een praktijkverklaring is een officieel document dat aantoont dat een leerling in de praktijk heeft laten zien wat hij kan. Tonja legt uit: “Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf en leert daar onderdelen van een mbo-1 opleiding. Denk aan samenwerken, afspraken nakomen, veilig werken. Je haalt geen diploma, maar je krijgt wél een officieel document dat laat zien dat je klaar bent voor de volgende stap: het mbo of werk.” 

Peter vult aan: “Voor bedrijven is zo’n verklaring ook fijn. Je weet dan: deze leerling heeft zich al bewezen op de werkvloer. Tony bijvoorbeeld, die kunnen we blind vertrouwen.” 

Vorige week werd er een feestelijk moment georganiseerd waarop Tony zijn praktijkverklaring officieel mocht ondertekenen. Natuurlijk in het bijzijn van zijn moeder en jongere broertje.

Hoe zag de rest van het schooljaar er voor jou uit, Tony? 

Tony draaide de rest van zijn schooljaar volledig mee bij Reuvers: vier dagen per week stage, één dag school. “Die ene dag school was precies goed eigenlijk,” zegt Tony. 

“Ik volgde Nederlands, rekenen en burgerschap. Dat moet je toch blijven doen als je naar het mbo gaat. Maar verder wilde ik vooral werken.” 

Door deze aanpak kreeg Tony weer meer motivatie en zat hij beter in zijn vel. Dat was ook voor zijn moeder duidelijk: “Deze kans was echt bingo voor hem. Tony wil altijd vooruit en wil zichzelf blijven ontwikkelen. Door deze kans kon hij weer stappen zetten en vooruitkijken.”  

En hoe ziet de toekomst er nu voor jou uit, Tony? 

Vanaf september stroomt Tony in bij het Koning Willem I College, als BBL-leerling. Hij blijft dan vier dagen bij Reuvers werken en volgt één dag in de week lessen. “Ik kijk er echt naar uit,” zegt hij. “Ik heb mijn passie gevonden. En als het even kan, blijf ik hier na mijn opleiding gewoon werken als glaszetter.” 

Denise vult daarop aan: “Het mooie aan dit verhaal is: we hebben niet alleen gekeken naar wat hij moest doen, maar naar wat hij nodig had. En dat werkte. Ik denk dat dit een goed voorbeeld is dat laat zien hoe belangrijk het is dat je kijkt naar talenten van leerlingen en hen ondersteunt zodat zij in hun kracht komen te staan.”