Bijzonder eindexamen op Het Hooghuis ZuidWest

Vier leerlingen van Het Hooghuis ZuidWest kregen een niet alledaagse vervangende opdracht voor hun eindexamen: het verplaatsen van een anderhalve eeuw oude preekstoel uit het Gelderse Winssen naar de kerk van Lith. Samen staken de leerlingen de handen uit de mouwen en maakten de grote verhuizing mogelijk. Geen berg of preekstoel is te hoog voor deze eindexamenleerlingen.

Op de foto: Bart en Tijn verplaatsen voorzichtig de Kuip richting de vrachtwagen. 

Eindexamenopdracht in de kerk
Met het teruglopende kerkbezoek worden er regelmatig kerken ontmanteld. Zo ook de kerk van Winssen. Het verzoek om de preekstoel uit die kerk te verplaatsen naar Lith komt van Het Bisdom Den Bosch. Frans Cornelissen is docent Bouw Wonen en Interieur (BWI) op Het Hooghuis en als vrijwilliger betrokken bij de kerk. Al snel ontstaat bij hem het idee om samen met collega Wim van Dorst deze verplaatsing uit te voeren met leerlingen van de Afdeling BWI. Daan Pennings en Joep Hubers uit Vinkel, Tijn Ouwens uit Megen en Bart van Dinther uit Lith zijn de leerlingen die deze klus klaren. De opdracht luidt: het demonteren, vervoeren en weer opbouwen van het eeuwenoude houten rijksmonument uit 1874-1875.

Een secuur werkje
Na een grondige inspectie maken de leerlingen een plan van aanpak. De beelden worden in veiligheid gebracht en de kerkbanken worden verwijderd om plek te maken rondom de preekstoel. De vier leerlingen plaatsen twee grote rolsteigers veilig en volgens de regels. De volgende stap is het demonteren van de trap, die met enkele grote roestige spijkers vastzit aan de kuip. Met speciaal gereedschap komt de trap krakend maar onbeschadigd los. De preekstoel zelf bestaat uit drie delen: de voet, de kuip en het klankbord. Voor het demonteren van het klankbord wordt een beroep gedaan op Gerard (Gradje) de Bijl en Onno Ossen, omdat deze te hoog en te zwaar is voor de leerlingen. Daarna kunnen de kuip en het voetstuk gemakkelijk worden neergehaald.

Het uur van de waarheid
Vandaag is de opbouw van de preekstoel in de kerk in Lith. Het oog waar de smeedijzeren haak van de preekstoel aan is bevestigd, moet opnieuw worden gesmeed. Gastsmid Henk Verstappen overziet dit project in de smederij van Verhoeven in Ravenstein, ondersteund door Hooghuis-leerlingen van de metaalopleiding. Het streven is om vandaag (20 april) de klus te kunnen afronden. Een “proefpreek” zal uitwijzen of de leerlingen geslaagd zijn voor hun praktijk.

Geschiedenis van de Rooms Katholieke kerk
In de jaren 60 veranderde er veel in de Rooms Katholieke kerk. Na het tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) raakte de preekstoel in onbruik. In vele kerken verdween de vaak rijk gedecoreerde preekstoel en werd er met de komst van moderne geluidsapperatuur gepreekt vanaf het altaar. Dit gebeurde in 1965 ook in Lith. Delen van deze oude Lithse preekstoel zijn nog te zien in het Religieus Museum in Uden thans Museum Krona.