Bijzondere overstap binnen Het Hooghuis: van vmbo-t in Heesch naar vwo op TBL

Nog nooit eerder in de geschiedenis van Het Hooghuis heeft een leerling een rechtstreekse overstap gemaakt van vmbo-t naar vwo. Komend schooljaar gaat Vinus Alramou (16 jaar) dit toch én vol vertrouwen doen. Ze is net geslaagd voor vmbo-t in Heesch en in augustus begint ze in 4 vwo op het TBL. Hoe dit zo is gekomen, lees je hieronder.

 

 

Vinus is geboren in Syrië. Toen ze net twaalf was, kwam ze met haar moeder, broer en drie zussen naar Nederland. Haar vader was al hier. Het gezin vluchtte omdat het in Syrië niet langer veilig was vanwege de oorlog. Na bijna een jaar in een asielzoekerscentrum in Eindhoven te hebben gewoond, kregen ze een huis toegewezen in Heesch. Vinus had in Eindhoven al Nederlands geleerd op een soort basisschool voor vluchtelingenkinderen. In januari 2016 kwam ze in Heesch op school. Ze startte halverwege het schooljaar in de eerste klas vmbo-t. Dat was een enorme verandering. ‘Alles was nieuw voor mij’, vertelt Vinus. ‘De manier van lesgeven en leren was helemaal anders. Ik was de eerste vluchteling in Heesch op school. Dat was voor iedereen wennen. Gelukkig voelde ik me er snel thuis. Ik kreeg veel hulp van docenten en ik vond al gauw aansluiting bij andere leerlingen. Ik kwam terecht in een fijne klas. Het wennen is daardoor heel goed gegaan.’

 

Vinus leerde steeds meer over de Nederlandse cultuur. Ze deed haar best op school en ging over naar de tweede klas. Dat was voor haar een mijlpaal, want haar start op school was allesbehalve gewoon geweest. Het jaar daarna ging ze over naar de derde klas en in de vierde deed ze succesvol eindexamen. ‘De eerste twee jaar waren mijn cijfers nog wat minder. Ik moest overal aan wennen, ook aan het Nederlands. Daarna ging het steeds beter. In de tweede en derde klas wilde ik eigenlijk al graag havo gaan doen, maar dat was te vroeg. Eerst moest ik beter worden in Nederlands en Engels. Daarom bleef ik in Heesch op school.’

 

De wens om verder te gaan met vwo kwam vanuit Vinus zelf. Ze kreeg steun van haar docenten en teamleider in Heesch. In februari ging ze naar de open dag op het TBL om te informeren of ze daar misschien vwo zou kunnen gaan doen. Dat dit een bijzondere situatie was, besefte Vinus heel goed. ‘Iedereen in mijn klas wist al wat hij of zij volgend schooljaar wilde gaan doen. Voor mij was dat nog onduidelijk. Toen ik in maart hoorde dat ik de kans kreeg om op het TBL te starten in 4 vwo, was ik superblij!’

 

Vinus heeft er alle vertrouwen in dat ze op het TBL haar draai zal vinden. Ook Het Hooghuis is heel positief over deze uitzonderlijke overstap. Peter Paul van Beek, teamleider bovenbouw in Heesch, licht toe: ‘We wijken voor Vinus bewust af van de gangbare leerroute. Dat is binnen Het Hooghuis nog niet eerder gebeurd op deze manier, maar we zien deze situatie als een uitdaging in plaats van een belemmering.’ Ook Elvera Pennings, teamleider atheneum bovenbouw op het TBL, ondersteunt de overstap van harte: ‘Vinus begint bij ons in 4 vwo, maar mocht komend schooljaar blijken dat havo beter bij haar past, dan kan ze daarmee verdergaan. Ik verwacht dat Vinus met haar discipline en motivatie ver zal komen.’

 

Volgend schooljaar gaat Vinus een gemengd profiel Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid volgen. Hierin zitten veel exacte vakken, zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Talen vindt ze ook erg leuk. ‘Ik spreek Nederlands, Arabisch, Engels, Duits en een beetje Turks. In mijn vrije tijd wil ik graag nog Chinees of Koreaans leren. Eigenlijk vind ik alle vakken leuk. Ik zou liever niet hoeven kiezen’, lacht ze. ‘Wat ik later wil gaan doen, weet ik nog niet. Ik wil nog heel veel proberen, want ik vind alles interessant!’

 

Voor Vinus ligt de toekomst wijd open. Wat ze precies zal gaan doen, ontdekt ze gaandeweg wel. Ze weet in ieder geval wat haar volgende stap is: vwo op het TBL. Daar wensen we haar ontzettend veel succes mee. Het is absoluut iets om heel trots op te zijn!