In het spotlicht: Mick Bimbergen

Mick Bimbergen heeft een bijzondere hobby – of liever passie – waar hij elke dag mee bezig is: modelvliegen. Hij is er ook heel goed in, want hij behoort tot de beste vier modelvliegers van Nederland! Misschien stel je je bij modelvliegtuigen kleine vliegtuigjes voor die mooi in de boekenkast staan, maar het gaat hier om vliegtuigen tussen de 1.20 en 5 meter lang. Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder wat Mick nog meer voor interessants te vertellen heeft over zijn passie.

Mick Bimbergen, 16 jaar
Heesch, klas 4
Passie: Modelvliegen

Hoe ben je begonnen met modelvliegen?
Het is de hobby van mijn vader. Door hem zijn mijn broer Sam en ik ook enthousiast geworden over modelvliegen. Toen ik 6 jaar was, ben ik ermee begonnen. We ontwerpen en bouwen samen modelvliegtuigen én we vliegen ermee. Er komt van alles bij kijken; je leert veel over techniek en hoe vliegen werkt. En natuurlijk is het ontzettend leuk om te doen!

Hoe gaat het bouwen in zijn werk?
Je kunt een modelvliegtuig namaken van een echt vliegtuig of een fantasievliegtuig bedenken. Je kunt eventueel een bouwpakket kopen en dat verder afwerken. Voor de straaljagers die we helemaal zelf bouwen, gebruiken we onder andere balsahout (een superlichte houtsoort), carbon, glasmat en epoxy. Deze materialen worden ook gebruikt door echte luchtvaartbedrijven; ze zitten bijvoorbeeld in de Boeing 787 Dreamliner.

En het vliegen, hoe gaat dat?
We vliegen op speciale vliegveldjes voor modelvliegtuigen in Oss en Rosmalen en op vliegbasis Deelen bij Arnhem (militair terrein). Je moet wel eerst een vliegbrevet halen, net zoals bij het echte vliegen. Daarvoor kun je lessen nemen (zowel jongeren als volwassenen). Ik doe graag mee aan wedstrijden, meestal in Nederland, maar soms ook in het buitenland (EK en WK).

“Ik wil heel graag wereldkampioen modelvliegen worden. Daar train ik fanatiek voor!”

Hoe vaak ben je ermee bezig?
Elke dag! We hebben thuis een speciale ruimte voor het bouwen. Dat kan het hele jaar doorgaan. Het vliegseizoen is van april tot en met augustus. In die periode ben ik vier dagen in de week op het vliegveld te vinden. Daarnaast vlieg ik zo’n 16 wedstrijden per jaar. Dan moet je allerlei symmetrische figuren vliegen. Dat is in combinatie met de wind een hele uitdaging. Ik train zoveel ik kan om daar zo goed mogelijk in te worden.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik op mijn 15e heb deelgenomen aan het WK in Italië, als allereerste jongen onder de 18 jaar. In de top van Nederland sta ik op de vierde plaats, tussen allemaal volwassenen.

Heb je toekomstdromen over je passie?
Ik wil heel graag wereldkampioen modelvliegen worden. Daar train ik fanatiek voor!
Wat school betreft: dit jaar doe ik eindexamen vmbo-t en volgend schooljaar ga ik Luchtvaarttechniek studeren in Tilburg aan het ROC (mbo). Als ik daarmee klaar ben, wil ik graag naar de TUI Fly Academy in België om daar de pilotenopleiding te volgen.

Tip van Mick: Wil je meer weten over modelvliegen? Kom dan eens kijken bij Modelvliegvereniging Delta Oss!

In het spotlicht: leerlingen en medewerkers van Het Hooghuis. 
In elke editie vertellen leerlingen en medewerkers van Het Hooghuis vol enthousiasme over hun passie én hun ervaringen op school. Hoewel hun interesses, leeftijden en achtergronden verschillen, hebben ze één ding gemeen: ze worden gedreven door een passie die hun leven kleurt. Deze mensen zetten we hier in het spotlicht. Elk verhaal is uniek, maar samen maken onze leerlingen en medewerkers Het Hooghuis en daar zijn we trots op!