In het spotlicht: superhandige Sjoerd hielp de conciërge mee met het aanleggen van stroom

Dat Sjoerd superhandig is staat buiten kijf. Hij stroopte zijn mouwen op & hielp de conciërge van ZuidWest mee met het aanleggen van stroom in een nieuwe ruimte op school. En Sjoerd knutselt met allerlei elektrische apparaten waar hij weer een eigen ding van maakt. Hij draait er zijn hand niet voor om. Je kunt oude elektrische apparaten inleveren bij zijn kliko in Geffen. ‘Als alles werkt, dan word ik daar heel blij van!’ 

Sjoerd van Rooij , 14 jaar
ZuidWest, klas 2BK7
Passie: knutselen met elektriciteit

Wanneer ontdekte je dat je elektriciteit interessant vond?
Vanaf mijn achtste wist ik dat al. Ik was altijd bezig met knutselen, het liefst iets met stroom. Thuis heb ik soldeerspullen en gereedschap. Bij mama hebben we een kliko* aan de weg staan waar mensen kleine elektrische apparaten in kunnen doen die ze niet meer gebruiken. Ik vind het superleuk om daarmee te knutselen en er mijn eigen dingen van te maken. Op mijn kamer heb ik allerlei bakjes en laatjes om uit elkaar gehaalde spullen in te sorteren en bewaren.

Hoe gaat dat als je iets bedenkt om te maken?
Dan zie ik voor me hoe ik het wil hebben, hoe ik dat kan maken en wat ik daarvoor nodig heb. Dat zit allemaal in mijn hoofd. Ik haal of bestel de materialen (soms mag ik ook spullen of gereedschap van school gebruiken) en dan ga ik aan de slag. Als het niet meteen lukt, dan denk ik na over een oplossing. Als uiteindelijk alles werkt, dan word ik daar heel blij van!

Hoe vaak ben je ermee bezig?

Bijna altijd! Op school en thuis. Op zaterdag mag ik soms meelopen met een elektricien in Geffen. Daar leer ik heel veel, zoals hoe je kabels voor stroom moet trekken.

Ondersteunt school jouw passie?
Ja, ik mag allerlei extra dingen doen, in de klas of daarbuiten. Ik heb bijvoorbeeld de conciërge mogen helpen met het aanleggen van stroom in een nieuwe ruimte op school. Waarschijnlijk mag ik volgend schooljaar een speciaal programma volgen waarin ik nog meer met praktijk bezig ben en minder met theorie. Dan kan ik de dingen doen die ik leuk vind, waar ik goed in ben én dan leer ik dat allemaal nog sneller.

*Heb jij ook oude, kleine elektrische apparaten waar je niets meer mee doet? Maak Sjoerd er blij mee en doe ze in zijn kliko in Geffen. Neem voor zijn adres contact op met Het Hooghuis via Instagram of mail naar info@hethooghuis.nl

Voorbeelden van wat Sjoerd gemaakt heeft:
– Een op afstand bedienbare lichtschakelaar op zijn slaapkamer. Gemaakt met een onderdeel van een op afstand bestuurbare auto.
– Een zoemer op zijn kliko. Gemaakt van een oude radio die Sjoerd op een stoorzender heeft gezet, zodat je een zoemgeluid hoort bij het openen van de kliko.
– Een gewone tandenborstel met trilfunctie. Gemaakt met een onderdeel van een oude mobiele telefoon.
– Sjoerd is er goed in om verschillende schermen en speakers met elkaar te verbinden.

In het spotlicht: leerlingen en medewerkers van Het Hooghuis
In elke editie vertellen leerlingen en medewerkers van Het Hooghuis vol enthousiasme over hun passie én hun ervaringen op school. Hoewel hun interesses, leeftijden en achtergronden verschillen, hebben ze één ding gemeen: ze worden gedreven door een passie die hun leven kleurt. Deze mensen zetten we hier in het spotlicht. Elk verhaal is uniek, maar samen maken onze leerlingen en medewerkers Het Hooghuis en daar zijn we trots op!

Dit interview staat ook in het Hooghuis Magazine. Bekijk hier het volledige magazine. Wil je het magazine per post ontvangen? Mail dan je adresgegevens naar info@hethooghuis.nl.