‘Stop nooit met dromen en volg je hart’ Oud-leerling Stan Broeksteeg

‘Wat ik ook ga doen, muziek zal ik nooit loslaten’

Oud-leerling Stan reist de hele wereld over om te filmen op festivals. Hij is nooit gestopt met dromen en heeft altijd zijn hart gevolgd. Ook hoopt hij anderen te inspireren. Check het interview om meer te lezen over zijn passie.

 

 

Stan Broeksteeg (22 jaar) zat van 2008 tot 2012 op Het Hooghuis Heesch. Hij kon toen nog niet vermoeden dat hij later met zijn passies muziek en festivals zijn brood zou verdienen. Wel droomde hij hiervan. En die droom werd werkelijkheid! In dit interview vertelt hij hoe dat is gegaan.

Sinds wanneer ben je met muziek bezig?

Als kind al. Op de basisschool ontdekte ik dat ik creatief en muzikaal was. Rond mijn elfde kreeg ik mijn eigen dj-booth. Daarmee draaide ik op feestjes van vrienden.

Waarom koos je voor Het Hooghuis Heesch?

Voor mij was dat een logische keuze. De school was om de hoek en vmbo-t paste beter bij mij dan havo, want ik ben niet echt een studiebol. Ook de kleinschaligheid sprak mij aan.

Kon je op school ook je creativiteit kwijt?

Ja, zeker! Bij PIT (intersectoraal programma – red.) mochten we bijvoorbeeld video’s monteren op muziek. Je kon van alles proberen om te ontdekken wat je leuk vond en wat niet. Al snel kwam ik erachter dat creatieve vakken mij het meest aanspraken.

Wie of wat herinner je je vooral van school?

Mijn mentor en biologiedocent meneer De Wit. Hij was duidelijk wanneer dat nodig was, maar je kon ook met hem lachen. Met meneer Rovers, mijn gymleraar, had ik ook een klik. En ik herinner me de reis naar Berlijn in de vierde klas nog goed. Ik kan oprecht zeggen dat ik een fijne schooltijd heb gehad in Heesch.

Van welke muziek houd je zelf het meest?

Van hardstyle. Als je kijkt naar trailers en aftermovies van hardstyle festivals, dan zit daar bijna altijd een verhaal of thema in verwerkt. Dat vind ik mooi! Het energieniveau ligt hoog en dat past bij mij. Verder sta ik open voor alle muziek.

Hoe kwam je op het idee om aftermovies van festivals te gaan maken?

Ik was graag met muziek bezig en op een gegeven moment ontdekte ik een videobewerkingsprogramma. Festival aftermovies kende ik van YouTube. Ik ging zelf met filmmateriaal aan de slag en dat ging steeds beter. Mijn droom kreeg langzaam vorm: ik wilde zoveel mogelijk mensen mijn kijk op muziek laten ervaren door middel van mijn video’s.

Hoe kwam je voor je werk terecht in het buitenland?

Op een festival leerde ik LNY TNZ (het dj-duo Mitchell Vreeswijk en Jan Stadhouders – red.) kennen. Zij vroegen me hen te volgen tijdens optredens in Nederland. Dat beviel zo goed, dat ze me in 2015 vroegen of ik hen wilde filmen op EDC (Electric Daisy Carnival), een groot festival in Las Vegas. Daar stond ik dan ineens op mijn 18e!

Wat gebeurde er daarna?

Er veranderde veel. Ik kreeg steeds grotere opdrachten in Nederland én daarbuiten. Hiermee kon ik laten zien wat ik waard was. Ik reisde onder andere naar Australië, de VS, Canada, China, Japan, Mexico, Zuid-Korea, Thailand en verschillende Europese landen om daar te filmen op festivals.

Hoe ziet je werk er nu uit?

Op dit moment richt ik me meer op werk in Nederland. Het hele jaar door heb ik het druk. Hoewel ik veel zelf regel, sta ik er bij grote klussen niet alleen voor. Ik werk samen met andere cameramannen, geluidstechnici, animatoren en tekstschrijvers. Zo kan iedereen doen waar hij het beste in is. Ik richt me vooral op het bedenken van verhalen en ik leid de productie. Ik film en monteer al mijn eigen video’s. Een collega en vriend met wie ik veel samenwerk is Justin Welgraven. Hij componeert de muziek en voegt geluidseffecten toe. (Justin won voor zijn werk een Buma Reclamemuziek Award – red.)

Hoe gaat dat eigenlijk op grote festivals?

Voor het maken van een aftermovie van een groot festival, zoals Rebirth Festival, stel ik een team samen. Ik kan nooit alles zelf filmen. Er wordt door verschillende (freelance) cameramannen, een drone en een rijdende crane gefilmd. Zo’n festival duurt twee dagen en heeft meerdere podia met elk uur een andere artiest. Er moet superveel beeldmateriaal verzameld worden. Naderhand is het een hele klus om alles te bekijken en monteren. Daar ben ik zeker drie weken mee bezig. Het terugkijken is het saaiste werk. Het monteren vind ik het allerleukste; om met het beeldmateriaal het verhaal van het festival te vertellen.

Met wat voor een camera film je?

Ik film met een RED-camera. Dat is een professionele, digitale camera die bijvoorbeeld ook voor bioscoopfilms wordt gebruikt. In elk shot wordt heel veel informatie opgeslagen, wat handig is bij de montage.

Wat doe je in je vrije tijd?

Films kijken en thuis chillen met vrienden. Met mijn vriendin Devany maak ik graag verre reizen. Heel soms ga ik naar een festival als bezoeker.

Je ontmoet veel bekende dj’s. Hoe gaat dat?

In het begin vond ik dat best spannend en was ik ook zenuwachtig. Door de jaren heen is dat veranderd en een soort van normaal geworden. Natuurlijk is het nog steeds bijzonder om met zulke getalenteerde mensen te werken.

Wat adviseer je jongeren van nu met een passie (en hun ouders)?

Als je je passie hebt ontdekt, volg die dan! Ga stap voor stap. Houd je doel voor ogen en laat je door niets of niemand weghouden van je passie. Maak er tijd voor vrij, dan komt er wel een beroep waarin je je passie kwijt kunt. Staar je niet blind op één baan, er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Durf te dromen! En ouders: geef je kind de ruimte om zijn of haar passie te volgen.

Wat zijn je toekomstdromen?

Op dit moment leef ik mijn droom en daar geniet ik van, elke dag opnieuw! Zolang ik in dit werk mijn ei kwijt kan en vernieuwend kan zijn, blijf ik dit doen. Ondertussen denk ik na over nieuwe dromen en doelen. Maar wat ik ook ga doen, muziek zal ik nooit loslaten.

Stan Broeksteeg, 22 jaar
Filmmaker

Dit interview is een onderdeel van ons Hooghuis Magazine. Leerlingen van groep 7/8 uit de regio ontvangen een exemplaar van ons magazine. Hierin lees je van alles over onze scholen en nog veel meer. We laten je zien wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan. Zodat jij straks vol vertrouwen de keuze kunt maken voor een middelbare school.

De komende dagen lichten we een aantal rubrieken uit. Het is ook mogelijk om het magazine hier in z’n geheel online te lezen. Wil je het magazine graag per post ontvangen? Stuur dan een mailtje naar: info@hethooghuis.nl.