Tentoonstelling techiekwerkstukken leerlingen ZuidWest in K26

Van 14 maart tot en met 7 april is het werk van techniekleerlingen van ZuidWest te zien in K26, de expositieruimte van de Stichting Kunst en Cultuur Oss (Kruisstraat 26). De tentoonstelling ‘Hooghuis Expo in K26’ draait om creatief en oplossingsgericht denken in het techniekonderwijs. Leerlingen laten met hun werk zien hoe zij praktische, technische problemen op een creatieve manier hebben opgelost. Techniek kan namelijk behalve nuttig ook heel erg leuk zijn!

Tijdens de tentoonstelling zullen er werkstukken van dit schooljaar en voorgaande schooljaren te zien zijn. De leerlingen werden geïnspireerd door vogels, vissen en het vorstenzwaard. Een belangrijk onderdeel van de expositie is de vuurkar die leerlingen gemaakt hebben voor de opening van de rotonde met het gebogen zwaard op 7 januari van dit jaar. Dit spektakel, waarvan honderden toeschouwers genoten, kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

Foto Dtv

Bij het maken van de vuurkar – een historische kar met moderne techniek erin – kwam heel wat kijken. De basis van de constructie bestond uit twee grote, antieke wielen van gietijzer. Leerlingen werkten onder andere met metaal dat zij vonden in de oud ijzercontainer buiten de school. In de lasserij konden ze lassen, slijpen, passen en meten. Weer andere leerlingen verzorgden de elektra in de kar. Er werd een vlammenwerper gemaakt met een gasklep en een ontsteking op 220 volt. Onder de vuurkar kwam ledverlichting en er werd een rookmachine bevestigd voor een mysterieuze sfeer. Om voldoende stroom te hebben, werden er twee accu’s ingebouwd. Ook moest er een gasfles worden gemonteerd met een verborgen gasslang voor de vlammenwerper. Er kwam dus een heleboel (op het eerste oog verborgen) techniek én creativiteit bij kijken!

Op 17 maart 2019 vindt de officiële opening van de expositie ‘Hooghuis Expo in K26’ plaats. Hierbij zal Stein van Dongen, oud-leerling van ZuidWest, aanwezig zijn. Hij vertelt dan over zijn bijdrage aan de tentoonstelling en over zijn werkervaring in de Techniek. Vanaf 14 maart is de tentoonstelling al open voor het publiek. Kom je ook kijken?

 

Het boekje van de gemeente Oss ‘Gaan we dit nu bij elke rotonde doen?’ over de opening van de rotonde met het gebogen zwaard is op te vragen bij Het Hooghuis via info@hethooghuis.nl.