Reanimatielessen voor alle scholieren in de regio

Op 24 januari vond op Stadion de aftrap plaats van de reanimatietraining voor docenten in het kader van ‘School voor Hart’. Dit is een initiatief van Lionsclub Oss De Maashorst, in samenwerking met Het Hooghuis, het Maaslandcollege, het SEC, de Talentencampus, Rabobank Oss Bernheze en de Nederlandse Hartstichting. Het doel van dit project is reanimatietraining mogelijk maken voor alle middelbare scholieren in Oss en omgeving.

Waarom is leren reanimeren zo belangrijk?

Als iemand een hartstilstand krijgt, duurt het maximaal 15 minuten voor er een ambulance ter plaatse is. Gemiddeld doet een ambulance daar 10 minuten over. Als je 10 minuten na een hartstilstand pas begint met reanimeren, is de kans op overleven bijna nihil. Als je binnen 4 tot 6 minuten begint met reanimeren, dan is de kans op overleven zonder lichamelijk letsel meer dan 70% (!). Burgerhulpverleners, ook leerlingen, kunnen dit verschil maken.

Opleiden van instructeurs

Om jongeren bekend te maken met reanimatie en het gebruik van een AED worden er de komende tijd op alle scholen in en om Oss een aantal leraren opgeleid tot instructeur. Zij geven op hun beurt de reanimatietraining aan de leerlingen. In onze regio gaat het om ongeveer 7.000 leerlingen. De reanimatietraining zal een vast onderdeel worden van het lesprogramma op de scholen.

Bekijk de video op Brabants Dagblad

Geld inzamelen

Om de leerlingen goed te leren reanimeren, zijn er vakkundig opgeleide instructeurs (docenten), reanimatiepoppen en oefen-AED’s nodig. Er moet dus veel geld ingezameld worden om dit alles te realiseren; maar liefst zo’n 40.000 euro. Zowel bedrijven als particulieren kunnen een financiële bijdrage leveren aan dit levensbelangrijke project. Dit kan door sponsoring van een reanimatiepop, door inschrijving voor de reanimatietrainingen of door middel van een donatie.

 

Evenement ‘School voor Hart’

Op vrijdag 10 mei 2019 wordt de opbrengst van de actie bekendgemaakt tijdens het evenement ‘School voor Hart’. Deze dag wordt georganiseerd door de Talentencampus Oss. ’s Ochtends doen leerlingen van Het Hooghuis en het Maaslandcollege mee met een hardloopwedstrijd die eindigt in het stadion van TOP Oss. Ook worden er ’s ochtends en ’s middags reanimatietrainingen georganiseerd.

Leerlingen en reanimeren

Je zou je kunnen afvragen of leerlingen in het voortgezet onderwijs niet te jong zijn om te leren reanimeren. En willen zij dit eigenlijk wel leren? Vanaf 2016 zijn er op het TBL bij wijze van proef zo’n 200 leerlingen getraind door eigen docenten. Gebleken is dat leerlingen juist graag willen leren hoe zij moeten handelen bij een hartstilstand, zodat zij daadwerkelijk kunnen helpen in zo’n situatie en niet machteloos staan.

Ondersteuning door het Rode Kruis

De materialen die nodig zijn voor de reanimatietraining (de poppen en de oefen-AED’s) worden verzorgd én onderhouden door het Rode Kruis Noordoost Brabant. Zij zorgen ervoor dat de materialen beschikbaar zijn op de scholen wanneer dat nodig is. Na de training worden alle materialen weer opgehaald voor controle en onderhoud. Zo beschikken de scholen altijd over goed functionerende trainingsbenodigdheden.

Deze actie sponsoren of inschrijven voor een reanimatietraining? Kijk voor meer informatie op: http://schoolvoorhart.nl

Fotografie: School voor Hart

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Op 24 januari vond op Stadion de aftrap plaats van de reanimatietraining voor docenten in het kader van ‘School voor Hart’. Dit is een initiatief van Lionsclub Oss De Maashorst, in samenwerking met Het Hooghuis, het Maaslandcollege, het SEC, de Talentencampus, Rabobank Oss Bernheze en de Nederlandse Hartstichting. Het doel van dit project is reanimatietraining mogelijk maken voor alle middelbare scholieren in Oss en omgeving. https://www.hethooghuis.nl/reanimatielessen-voor-alle-scholieren-in-de-regio/ […]

Reacties zijn gesloten.