Dag van de Gezonde Schoolkantine

Dat gezonde voeding belangrijk is, weten we allemaal. Maar hoe is dat geregeld bij de scholen van Het Hooghuis? Op al onze scholen werken we structureel aan het thema gezondheid. We maken onze leerlingen al op jonge leeftijd bewust van het belang van een gezonde leefstijl. Jong geleerd is immers oud gedaan. Samen gaan we voor een Gezonde School, nu en in de toekomst!

 

Op 16 april 2019 is het de Dag van de Gezonde Schoolkantine, een ondersteuningsprogramma voor het voortgezet onderwijs. Het biedt scholen concrete handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren. In 2009 zijn we al gestart met een Gezonde Schoolkantine op Locatie West van Het Hooghuis. Inmiddels hebben al onze locaties een Gezonde Schoolkantine en zijn ze allemaal in het bezit van een gouden schaal 2018.

Gouden Schaal 2019
We hebben als doel gesteld om elk jaar weer een Gezonde Schoolkantine Schaal te halen, zodat we ook op lange termijn zorg blijven dragen voor een gezonde schoolkantine. Zo ook in 2019. Dit jaar zijn we een samenwerking gestart met de GGD en het voedingscentrum om de nieuwe richtlijnen voor de Gezonde Schoolkantine 2020 vast te stellen.

Het belang van een Gezonde Schoolkantine
Onze leerlingen leren dagelijks in de praktijk dat gezond eten lekker is en dat snacken een uitzondering moet zijn. Ook besteden we tijdens de lessen aandacht aan gezond eten, het ontwikkelen van een gezond eetpatroon en het stimuleren van beweging. Leerlingen van de afdelingen Zorg & Welzijn en Horeca, Bakkerij & Recreatie lopen stage in de Gezonde Schoolkantines.

Jij kiest
De Gezonde Schoolkantine wordt op twee manieren ondersteund. Door de gemeente via JOGG en door de Sligro met het concept Breakpoint: verantwoorde voeding (uitgebalanceerd, vers en gezond) in een trendy jasje. Denk aan belegde broodjes, groente- en fruitsalades, smoothies, yoghurt met muesli en door leerlingen vers gemaakte soep. Ook is er één warme snack. We stimuleren gezonde keuzes door gezonde producten goedkoper aan te bieden dan ongezonde(re). We maken onze leerlingen bewust van een gezonde leefstijl, maar zij kiezen uiteindelijk zelf.

Smakelijke actie
In het kader van de Dag van de Gezonde Schoolkantine hebben we een gezonde actie voor al onze leerlingen. Voor slechts €1,50 kunnen zij een volkorenbol met Muhammara en komkommer – of met kruidenroomkaas en wortel – plus een flesje water scoren. Geniet van deze Gezonde actie!