Dag van de ZZP’er

Zaterdag 6 april was het de dag van de ZZP’er. Dit vieren we graag samen door inspirerende verhalen, voorbeeldprojecten en initiatieven te delen van onze ondernemende leerlingen, docenten en scholen.

Hoe leer je ondernemend te zijn?

Ondernemen is meer dan geld verdienen. Het gaat ook over lef en durf. Het avontuur opzoeken. Sneller en slimmer zijn. Weten hoe de wereld draait. Het Hooghuis biedt extra mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een ondernemend mens. Op de scholen van Het Hooghuis krijgt jouw ambitie de beste kickstart!

 

Kiezen voor het ondernemerschap bij profiel Dienst & Product

Het profiel D&P is een breed profiel dat wordt aangeboden op Stadion, ZuidWest, Heesch en Den Bongerd. Binnen D&P worden leerlingen geconfronteerd met ondernemerschap en ondernemend denken. Zo organiseren ze evenementen waarbij ze alles zelf plannen, uitvoeren en uitzoeken wat het kost en wat het kan opleveren.

Verder volgen leerlingen binnen dit profiel het vak Commercie en Ondernemen. In dit vak ontwerpen ze zelf verpakkingen in Photoshop en voeren ze verschillende praktische opdrachten uit die hier op economisch gebied bij aansluiten. Ook wordt er veel aandacht besteed aan marketing. Dat is voor een ondernemer natuurlijk superbelangrijk!

 

Ondernemen op vrijdagmiddag

Op het Stadion krijgen leerlingen op vrijdagmiddag les in Ondernemen. Dan worden de ondernemende vaardigheden op de proef gesteld. “Durf je op iemand af te stappen om iets te vragen? Neem jij het voortouw in de groep? Hoe goed lukt het je samen te werken met je klasgenoten?”

In zeven middagen leveren ze een eindproduct op. Eerder dit jaar hebben ze een succesvolle marktkraam opgezet en nu – in deze nieuwe periode – zijn ze druk bezig met het kraken van de volgende case:

Project: Herbestemming Kasteel van ‘Het land van Ooitʼ
“Momenteel werken we met de klas voor ‘Ooit’, waar de herbestemming van het Kasteel van Het Land van Ooit centraal staat”, vertelt Ron Mosink, Docent Economie en M&M. “Omgeving, opdrachtgever, financiën, creativiteit en regel- en wetgeving komen hierin voorbij, maar het is vooral ervaren en doen voor de leerlingen. Deze lessen kunnen dan ook onmogelijk gegeven worden zonder partners: Rabobank, Talentencampus en momenteel Cubiss en Van Dinther.” Naast dit mooie project, wordt er nog veel meer ondernomen binnen (en buiten) de scholen van Het Hooghuis. Hieronder volgen enkele mooie ervaringen die in het teken van ondernemen staan.

 

Werken bij CadeauPlus: de eigen winkel van Het Hooghuis

“Als zelfstandig ondernemer vind ik het belangrijk om proactief te zijn. Dat probeer ik ook over te brengen op mijn leerlingen. Niet afwachten tot de klanten naar jou komen, maar acties en activiteiten ontwikkelen om klanten naar CadeauPlus te krijgen. In de winkel zelf moeten de klanten verrast worden door een leuke, schone winkel met klantvriendelijke medewerkers: onze leerlingen”, vertelt Michel van Es, begeleider van de Hooghuis cadeauwinkel op ZuidWest, gebouw West.

Vanuit dit proactieve ondernemerschap bedacht Michel een verkoopwedstrijd. “Leerlingen uit het derde en vierde jaar hebben initiatieven ontwikkeld om de klanten naar CadeauPlus te lokken. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een High Tea voor klanten en een groepje leerlingen die op de weekmarkt in Oss heeft gestaan.”

Michel vervolgt: “De leerlingen van de High Tea hebben zelf de hapjes bedacht, ingrediënten gekocht, bereid en naar de kantine gebracht. De leerlingen van de weekmarkt hebben contact gezocht met de gemeente Oss en een marktkraan gehuurd. Mijn taak is om de leerlingen te helpen en te adviseren hoe ze zaken het beste kunnen aanpakken. Ik probeer ze vertrouwen te geven zodat zij zelf aan de slag gaan met hun idee. In CadeauPlus mag je fouten maken, als je er maar van leert.”

 

Mondriaan, de VECON Business School

Het Mondriaan College is als enige in de wijde omgeving van Oss een VECON Business School. Dat betekent dat het Mondriaan allerlei extra mogelijkheden biedt om jezelf te ontwikkelen tot ondernemend mens. Dat begint met extra aandacht voor de economische aspecten van de maatschappij en voor de ondernemerstalenten van de leerlingen.

Ook het leggen van contacten met het bedrijfsleven past hierin. In de bovenbouw zie je het terug in het aanbieden van een pakket ‘jong ondernemen’ en ‘boekhouden’. Dat laatste is bij een economische opleiding op de HAN of Fontys meteen goed voor bepaalde vrijstellingen!

 

Na school aan de slag als ondernemer

Je leert het beste door te doen. Daarom krijg je als leerling van De Singel ook les buiten de school. Leerlingen werken aan verschillende maatschappelijke projecten en leren ook bij bedrijven. De Singel werkt bijvoorbeeld mee aan kleinschalige groen- en bouwprojecten en werkt samen met restaurant De Kapel, Brabant Zorg en de EMTÉ.

Bij voetbalvereniging Berghem Sport hebben leerlingen van De Singel een avontuurlijke kinderspeeltuin gebouwd. De leerlingen hebben de ideeën in een bouwtekening omgezet en van alle kosten een begroting gemaakt. De leerlingen hebben het volledige project zelf uitgevoerd. Van inkoop van materialen, het bouwen, alles op maat maken tot het plaatsen van de materialen. Inmiddels is het project succesvol opgeleverd.

Het is daarom ook niet gek dat er in Oss veel ZZP’ers actief zijn die voorheen leerling van De Singel waren. Het gaat met name om bijvoorbeeld stukadoors, hoveniers en andere praktische beroepen.

 

Ondernemen in de regio

Het hele jaar door zijn leerlingen druk met stages, bedrijfsbezoeken en ‘echteʼ projecten. Elk jaar is Het Hooghuis actief betrokken bij evenementen. Denk aan de Osse bedrijvendag, Oss 4 Global Goals en het project Zomerondernemer. Voor dit laatste project krijgen jongeren zes weken tijd om een eigen bedrijf onder professionele begeleiding op te richten. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben is een goed idee!