Hoe beleven onze leerlingen het eindexamen?

De eindexamens zijn in volle gang! Dat is elk jaar weer een spannende tijd. We hebben aan verschillende eindexamenkandidaten gevraagd hoe zij de examens beleven. Hoe hebben ze zich voorbereid? Op welke manier heeft school daarbij geholpen? Vallen de examens (tot zover) mee of tegen? En weten ze al wat ze volgend schooljaar gaan doen? Hebben ze nog tips voor de eindexamenkandidaten van volgend jaar? Je leest het allemaal hieronder.

 

 

Silke Schoenmakers (15 jaar), leerling Stadion, eindexamen vmbo-t

‘Eindexamen doen valt eigenlijk wel mee, vind ik. Als je je goed hebt voorbereid, hoef je helemaal niet gestrest te zijn. Op school is alles ook supergoed geregeld. Je weet precies waar je moet zijn. Ik vond biologie makkelijker dan ik had ingeschat, maar economie vond ik wel lastig. Economie is voor mij ook een moeilijk vak. Wat me vooral heeft geholpen tijdens de voorbereiding is het maken van eindexamens van voorgaande jaren. Zo zie je wat voor soort vragen ze stellen en dan weet je een beetje wat je kunt verwachten. Je kunt die examens gewoon online vinden. Deze week hoef ik alleen nog maar wiskunde en Engels te maken en dan ben ik klaar! In de zomervakantie ga ik werken en daarna ga ik in Den Bosch de opleiding Pedagogisch Medewerker doen op het Koning Willem I College. Daar heb ik nu al zin in.’

 

Sanderijn van Doremalen (16 jaar), leerling Heesch, eindexamen vmbo-t

‘Voor mij is eindexamen doen echt een uitdaging. Ik vind het heel spannend, want ik heb dyslexie en dyscalculie. Bij alle vakken gebruik ik ClaroRead tijdens het examen. Dan kan ik de vragen beter begrijpen. Ook krijg ik meer tijd om het examen te maken. Duits vond ik bijvoorbeeld heel moeilijk. Ik heb mijn antwoorden opgeschreven en thuis meteen nagekeken. Het zou kunnen dat ik Duits nog laat vallen en dan in plaats van een vmbo-t een vmbo-g diploma haal. Daarmee kan ik nog steeds naar de vervolgopleiding die ik graag wil doen op het mbo (niveau 4). Van school, vooral van mijn mentor, heb ik heel veel steun gekregen. Mede daardoor ben ik zover gekomen. Wat dat betreft had ik op geen enkele andere school willen zitten!’

 

Jade van den Berg (17 jaar), leerling TBL, eindexamen gymnasium (vwo)

‘Tot nu toe heb ik Nederlands, scheikunde en biologie gehad. Dat is best goed gegaan. Om 17.00 uur komen de antwoorden van de examens van die dag online te staan op Examenblad.nl. Daar kijk ik dan op om te zien hoe ik het heb gedaan. Dat stelt mij gerust. Op school is alles heel goed geregeld. De eindexamenkandidaten zijn natuurlijk gespannen, maar de andere leerlingen houden echt rekening met ons. Het is heel stil op school tijdens de examens. Ik zag er in het begin tegenop om alle stof te moeten leren, maar gelukkig valt het mee. Als je ermee bezig bent, blijkt het vooral veel herhaling te zijn. Dus ik heb er vertrouwen in dat het goed komt! Na de eindexamens ga ik werken en volgend schooljaar ga ik Biomedische Wetenschappen studeren in Maastricht op de universiteit.’

 

Kevin Christiaans (16 jaar), leerling ZuidWest, eindexamen vmbo basis

‘Sinds twee jaar zit ik in de koersklas op ZuidWest. Daarvoor volgde ik speciaal onderwijs op De Sonnewijser. In de koersklas heb ik heel veel geleerd. De overstap naar het reguliere onderwijs werd heel goed begeleid. De eindexamens heb ik ‘gewoon’ gemaakt met andere klassen van ZuidWest. En volgend schooljaar ga ik de opleiding ‘Medewerker sport en recreatie’ doen op het mbo. Om me goed voor te bereiden op de examens heb ik thuis met mijn moeder een planning gemaakt. We hebben daarbij gelet op voldoende vrije tijd tussen het leren door. Op school kon je, als je dat wilde, ook nog samen leren met je mentor en met andere leerlingen. Eerst was ik best zenuwachtig voor de examens, maar het viel me eigenlijk wel mee. Nu is het wachten op de uitslag op 12 juni. Dat vind ik natuurlijk nog wel heel spannend!’