Trotse 14-jarige Stijn Scholten uit Oss start productie van zijn zelfontworpen wereldburger

Op vrijdag 30 november is bij Dalco Food in Oss de eerste wereldburger van de band gerold. De veganistische notenburger ‘Sunny Barbecue’ is ontworpen door de 14-jarige Hooghuis-leerling Stijn Scholten. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij zette zijn tanden in de burger: ‘Dit is een doorbraak. Alles komt samen in dit project. Jonge mensen leren over voedselvernieuwing, eetculturen, gezondheid en duurzaamheid.’ Hij gaat zich er sterk voor maken dat deze heerlijke wereldburger ook op de kaart komt in de kantine van het Europarlement in Brussel.

Ook andere genodigden vonden de burger naar meer smaken. De Osse wethouder Frank den Brok sprak bijvoorbeeld vol trots over het initiatief dat vanuit het onderwijs is ontstaan. En Directeur Agrifood Capital Roel Schutten noemde het zelfs ‘één van de hoogtepunten van het We Are Food-jaar.’

Ook Jan van Vucht van Het Hooghuis kijkt met veel plezier terug op het Wereldburgerproject waarbij jongeren in eerste instantie met een webapplicatie een cultureel diverse, duurzame en gezonde burger konden samenstellen. Er kwamen bijna 900 inzendingen binnen en leerling Stijn kwam op 16 juni bij het live kookevenement op het ‘Oss Scoort Global Goals Festival’ als winnaar uit de bus. Van Vucht: ‘We schenken al jarenlang structureel aandacht aan De Gezonde School. Ik hoop dat we als scholengroep wereldwijd ook andere scholen inspireren om jongeren op deze manier een voorsprong te geven in de wereld van morgen. Vanaf volgende week is de burger te verkrijgen in onze schoolkantines.’

De wereldburger op de kaart
Dalco Food heeft het project vanaf het begin omarmd. Directeur Marian Wagemakers: ‘Ik vind het fantastisch hoe ondernemers, onderwijs en overheid in Oss samenwerken om dit initiatief nog wereldser te maken.’ Stijn hoopt dat iedereen zijn veganistische wereldburger gaat proeven en durft groots te denken: ‘Zou het niet geweldig zijn als ik binnenkort in Amerika loop en daar mijn zelfontworpen burger kan bestellen?’ Zijn burger bracht de innovatieve ondernemers Paul van Dinther en Claus van Vught zelfs op het idee om een online vegetarische webshop te beginnen. Daar is de burger nu te koop: http://diversch.nl/product/wereldburger/.

Ook is de burger binnenkort te proeven bij verschillende regionale horecagelegenheden, waaronder bij de Bierbrouwerij in Oijen. Daarnaast wordt er al gesproken over samenwerkingen met een regionale supermarktketen. Bedrijven die de wereldburger in hun assortiment willen opnemen, kunnen contact opnemen met info@newbusinessoss.nl. De Kracht van New Business Oss heeft dit project mee geïnitieerd, zodat het uiteindelijk meer werkgelegenheid in Oss oplevert. Dankzij dit project kunnen jonge mensen in hun middelbare schoolperiode dus op een duurzame manier een bijdrage leveren aan de toekomst van Oss.

Klik hier voor meer informatie over het wereldburgerproject.

Bekijk hieronder de foto’s, met dank aan fotografen Ruud van de Wiel en René Nelissen. Tevens kun je ook de video van Omroep Brabant bekijken.