Winnaar Wereldburger finale van 2019 bekend

Gisteren was de grote Wereldburger finale. De spanning was om te snijden. Twee Wereldburgers streden met elkaar om de hoofdprijs; 4 vrijkaarten voor de Efteling. De strijd ging tussen de gezonde rundburger ‘Le Jara’ van Jara en de ‘Burger zonder naam’ van Luuk.

 

Al vroeg in de ochtend zijn de finalisten druk in de weer in het kleine keukentje van Het Hooghuis Heesch. Onder leiding van Chef Marnetta van ZuidWest maken zij heerlijke miniburgers voor hun klasgenoten, die vandaag als jury de winnende burger mogen aanwijzen.

‘Le Jara’ is een biologische rundburger met extra veel groente, wat hem supergezond maakt. “Ik heet zelf Jara, dus de naam was makkelijk. Le Jara is de beste burger die ik kan maken”, vertelt Jara uit 2C. De klas zit al heel de ochtend watertandend te speculeren over de verschillende smaken van de twee finalisten. Ze hebben honger.

Net voor de lunch komen de burgers uit de keuken: twee dienbladen vol heerlijkheid. Van de juf krijgt iedereen een gekleurd stempapier. “De kaas is lekker erbij” en “Deze burger smaakt echt heel anders dan die andere” hoor je in het klaslokaal. Er wordt gediscussieerd over smaak, ingrediënten en gezondheid. Bijna unaniem werd de ‘Burger zonder naam’ van Luuk gekozen tot grote winnaar.

“Mijn burger is speciaal omdat hij wat pittiger is dan andere burgers”. Vertelt Luuk. “Er zit namelijk groene curry in verwerkt. Bij het samenstellen van de burger in de app wist ik niet goed wat het was, maar toen we het bij de masterclass uit mochten proberen wist ik dat ik een winnende burger had gemaakt”, vervolgt Luuk trots.

Ook dit jaar was het project de Wereldburger een groot succes. Het project is afgelopen jaar ontwikkeld als educatief programma waarbij kinderen meer leren over eetculturen, gezondheid en bereiding. Vorig jaar was Stijn grote winnaar van het project en werd zijn burger in productie genomen. Zijn creatie ligt nog steeds in de schappen bij de Jumbo in Oss en is ook te bestellen bij verschillende horecagelegenheden in de regio.

Lees meer over de Wereldburger